luni, 14 august 2017

Gradina verticala solutii simple - amenajare cu plante cataratoare



     Gradina verticala ramane una din solutiile eficiente pentru gradinile mici pentru gradina ingusta si umbrita din mediul urban unde intretinerea spatiului verde este de preferat sa fie minima.


Dar o gradina verticala clasica deja, cea cu buzunare si sistem de irigare si hranire a plantelor nu este tocmai usor de intretinut, iar diferentele de temperaturi din Romania reduce numarul de plante potrivite pentru un astfel de aranjament botanic.

O solutie simpla, ce pentru inceput poate parea banala dar efectul estetic poate fi similar cu al unei gradini verticale clasice, este utilizarea lianelor. Un efect rapid al plantelor intr-o gradina moderna, cu un cost mai mic si simplitate a executiei proiectului de peisagistica.


In continuare este recomandat sa lucram cu un proiectant ce cunoaste nu doar materialele moderne si tehnicile de constructie dar si plantele si pe cei ce pun in opera proiectul de peisagistica.

Efectele benefice ale uni fatade verzi se pastreaza si in cazul unei gradini verticale din plante cataratoare. Iar in functie de lumina din gradina, vantul sau suportul gradinii verticale putem alege un mix de liane ce vor oferi decor vegetal pe toata perioada de vegetatie si chiar si in sezonul rece.



Ce trebuie sa stim atunci cand realizam o gradina verticala cu liane :

- unde plantam si cat spatiu de dezvoltare vor avea plantele in gradina
- cat de eficient este drenajul in acea zona a gradinii sau cum putem face un drenaj eficient in jardinierele in care vom planta
- ce tip de plante vom folosi, cum cresc si deci ce fel de suport vom folosi pentru cresterea lianelor pentru a nu afecta fatada casei
- ce dimensiune va avea balotul plantei la plantare
- cat de usor va fi sa conducem lianele pe suportul stabilit
- cat de rezistent la intemperii este suportul lianelor in timp ( de exemplu un suport de lemn o data acoperit cu plantele cataratoare nu va putea fi intretinut si in timp se va degrada)
- ce design alegem si cum realizam o legatura estetica cu designul gradinii si restul curtii.




CITITI MAI MULTE DEPRE GRADINI - CAT COSTA AMENAJAREA GRADINII SI PROIECT PEISAGISTICA - AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu